Poradnik

 

I. ISTOTNE DANE POTRZEBNE DO ZAMÓWIENIA   OPAKOWANIA



Pakując swój produkt należy zwrócić uwagę na kilka czynników, nie jedynie na wymiar opakowania. Co jest zatem istotne przy zamawianiu kartonów?


1. Fala - jeżeli decydujemy się na tekturę falistą trójwarstwową musimy zdecydować jaką falę ma ona posiadać.
a) Fala „B” to kombinacja wytrzymałości oraz stylu. Jest odporna na uszkodzenia a tym samym nadaje się do produkcji pudeł wykorzystywanych w wielu gałęziach przemysłu. Idealnie nadaje się na przekładki, kątowniki, narożniki itp.
b) Fala "C" cechuje się wysoką wytrzymałość oraz lepszą amortyzacja. Dzięki temu pudła o fali „C” wykorzystywane są m.in. do piętrowego składowania produktów, transportu dalekosiężnego, jak również do pakowania, szkła, mebli oraz produktów o dużych gabarytach.
c) Fala "E"- tworzone są z niej zazwyczaj niewielkie opakowania. Ma zastosowanie w branży cukierniczej, opakowaniach na pizzę oraz opakowaniach ozdobnych.

UWAGA! należy zapamiętać, że tektura z wysoką falą ma lepsze właściwości sprężyste i większą sztywność (opakowania z niej wykonane zapewniają lepszą ochronę towaru).
Natomiast tektura z niską falą ma zdecydowanie większą odporność na zgniatanie płaskie, przez co jest odporniejsza na uderzenie, przebicie (przy tym lepiej nadaje się do zadrukowania).

Gdy już wybraliśmy odpowiednią falę tektury czas na dobór gramatury:)

2. Gramatura - jest to masa 1 m2 tektury falistej wyrażona w gramach.  Podawana jest w [g/m2]. Pole arkusza próbki do wykonania pomiaru powinno wynosić odpowiednio nie mniej niż 100cm2 i nie więcej niż 1000 cm2. Jest to jedna z podstawowych wielkości charakteryzujących parametry wytworów papierniczych (w tym tektury falistej). Obecnie w dobie stosowania coraz bardziej różnorodnych papierów w celu określania jakości danej tektury wymaga uzupełnienia innymi parametrami, jak np. ECT. Zakres tolerancji gramatury wynosi ±4%.

Im wyższa gramatura, tym grubsza i bardziej sztywna tektura. 
a) dla tektur 3-warstwowych wyróżnia się składy o gramaturze od 285 g/m2 do nawet 570 g/m2;
b) dla tektury 5-warstwowej od 480 g/m2 do ok. 900 g/m2.

Gramatura za nami teraz wymiar:)

3. Wymiar - wymiary podajemy w milimetrach. Pamiętajmy, że podajemy wymiary wewnętrzne opakowania. Jeżeli koniecznie chcemy, możemy podać również wymiar zewnętrzny. Należy jednak uprzedzić o tym producenta.


 II. WYTRZYMAŁOŚĆ TEKTURY


FCT (Flat Crush Test) - test odporności na zgniatanie płaskie.  Jest to badanie odpowiednie dla tektur dwu- i trójwarstwowych. Nie stosuje się go dla tektur o większej liczbie warstw. Okrągłą próbkę tektury umieszcza się płasko pomiędzy płytami ściskającymi. Nacisk zwiększa się do momentu wystąpienia odkształcenia fali. Wyniki podawane są w kiloPascalach (kPa). 
ECT (Edgewise Crush Test) - test odporności na zgniatanie krawędziowe. Test ten określa wytrzymałość tektury falistej przy nacisku na krawędź. Prostokątną próbkę ustawia się pionowo tak, aby kierunek nacisku odpowiadał rzeczywistemu kierunkowi obciążenia w gotowym opakowaniu. Próbka jest ściskana do momentu wystąpienia odkształceń powodujących utratę wytrzymałości. Jednym słowem, mierzona jest maksymalna siła jaką wytrzyma dana próbka. Wyniki podaje się w kiloNewtonach na metr (kN/m).

BCT (Box Compression Test) - parametr ten stosuje się w celu ustalenia wytrzymałości opakowania na działanie obciążeń występujących w obrocie towarowym. Badanie to pomaga ustalić:
1. Maksymalny nacisk jaki jest w stanie wytrzymać gotowe opakowanie.
2. Ilość warstw, w jakich pudła z zawartością mogą być składowane.
Badanie polega na ściskaniu opakowania pomiędzy dwiema równoległymi płytami, aż do zgniecenia jego ścian. W przypadku testu ściskania zwiększa się nacisk płyt, aż do momentu wystąpienia odkształceń powodujących utratę wytrzymałości. W przypadku testu składowania aplikuje się określony nacisk na określony czas lub do momentu wystąpienia odkształceń. Badanie to przeprowadza się na pustych opakowaniach.














1 komentarz: